środa, 5 października 2011

Grillowanie

Autorem artykułu jest Monika Ł.

W naszej kulturze panuje następujący stereotyp grilla: późna pora, duże ilości tłustej kiełbasy, boczku i karkówki popijane kilkoma piwkami i wylegiwanie się.   A może być smacznie i zdrowo...
Pamiętać trzeba, że prawidłowe wykorzystanie grilla to jedna z najbardziej zalecanych metod obróbki termicznej. Potrawy grillowane nie potrzebują dodatku tłuszczy, a co ciekawe, tłuszcz zawarty w potrawie, pod wpływem ciepła, ulega wytopieniu. Trzeba jednak uważać na to co się je. Zaleca się grillowanie kurczaka, chudych kawałków cielęciny czy wołowiny. Szaszłyki warzywno – mięsne, serek tofu czy aromatyczne kulki z fasoli i warzyw również mogą okazać się fajną przekąską.
Nie jeden dietetyk poleci rybę, jako idealne rozwiązanie na grilla. Tłuszcz rybi jest bardzo zdrowy – działa przeciwzapalnie i działa na sprawność intelektualną.
Ciekawym urozmaiceniem potraw z grilla będą warzywa. Mogą być świeże w postaci sałatek z różnymi sosami, jak i w formie grillowanej. Szczególnie nadają się do tego cukinia, bakłażan i cebula. Nie dość, że będą to bardzo zdrowe dodatki, to jeszcze nadadzą naszym potrawom smaku i aromatu.
W Polsce przyjęło się, że przy grillu nie może zabraknąć alkoholu, a zwłaszcza piwa. No dobrze, jeśli napoje alkoholowe muszą być, to warto zadbać, żeby nie za dużo. Zamiast tego, warto pić dużo wody mineralnej niegazowanej z dodatkiem cytrynki, limonki czy mięty.

a876_0-d
Tradycyjny grill warto zastąpić elektrycznym. Wykorzystanie tego II sprawi, że nasze potrawy pozbawione będą związków, które wytwarzają się przy spalaniu węgla, podpałki czy gazet.

Nie wolno zapomnieć  o aktywności fizycznej, zdrowym rozsądku i zachowaniu umiaru, bo awet najbardziej dietetyczne danie jedzone bez umiaru może nam zaszkodzić...


--- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz